• Förarbevis för snöskoter - Skoterutbildarna

Förarbevis för snöskoter
Malung · Vansbro · Mora · Sveg

Ska du åka till Sälen, Idre, Fjätervålen, Lofsdalen eller Vemdalen och vill ta ditt förarbevis för snöskoter längs vägen?
Då har vi snöskoterkursen för dig. Med vårt flexibla upplägg kan du läsa teorin från distans i hemmet, för att sedan stanna till och göra den praktiska delen där vi utbildar till förarbevis för snöskoter i Malung, Vansbro, Mora & Sveg.

Önskar du göra även teorikursen för snöskoterutbildningen inför fjällresan på plats i Malung, Vansbro, Mora eller Sveg så har vi ett antal datum med kurser för detta också.

Förarbevis för snöskoter Sälen Malung · Vansbro · Mora · Sveg

Flexibel snöskoterutbildning på distans
– för dig som ska till fjällen

Snöskoterkursen är uppdelad på en teoretisk och en praktisk del.
Många av våra elever väljer att göra teoridelen på distans för att sedan stanna till hos oss för att göra de praktiska delarna på vägen mot fjällen. Detta är ett smidigt och omtyckt sätt för den som vill vara klar med sitt förarbevis för snöskoter i Sälen, Idre, Fjätervålen, Lofsdalen eller Vemdalen.

Den teoretiska delen omfattar minst 7 timmars utbildning och den genomförs alltid före den praktiska delen.

Distanskursen går att få med tre olika upplägg. För att se vilket upplägg som passar dig bäst, läs mer under Utbildningar.

Ta förarbevis för snöskoter
Malung · Vansbro · Mora · Sveg

Ett annat alternativ är att boka vår tvådagarsutbildning för snöskoter med både teori och praktik på plats hos oss.

Teorilektion på plats sker på följande orter: Malung, Vansbro, Mora och Sveg.
Hela teorikursen genomförs under en och samma dag och den är 7 timmar lång, inklusive tid för raster.

Den teoretiska delen av snöskoterkursen

Den teoretiska delen består av fyra olika lektioner. Här följer en kort beskrivning av innehållet:

Teorilektion 1 – snöskotern och personlig skyddsutrustning

Här går vi igenom skoterns konstruktion samt hjälmkrav och övrig skyddsutrustning, lämplig klädsel vid skoterkörning etc.

Teorilektion 2 – definitioner, begrepp och trafikregler

Här går vi exempelvis igenom lagar och regler som styr oss terrängtrafikanter, skyltar, allemansrätt, skoterklubbarnas betydelse samt vilka åtgärder som finns till för att få behålla den fantastiska friheten till snöskoteråkare.

Teorilektion 3 – säkerhet och risker

Här går vi tillsammans igenom de risker som finns inom snöskoteråkning och hur vi ska förebygga dem med hjälp av rätt kunskap och utrustning. Vi går också igenom lämpliga åtgärder vid olycka.

Teorilektion 4 – människans förmåga

Här lär du dig bland annat om hur funktionsnedsättande faktorer som alkohol, narkotika, mediciner och trötthet, men även hur grupptryck kan påverka oss. Hur är inställningen till rattfylleri och snöskoteråkning där du bor? Det ska vi diskutera!

Den praktiska delen av snöskoterkursen

Den praktiska delen omfattar minst 3 timmars utbildning (exlusive det teoretiska provet) och den genomförs alltid efter den teoretiska delen.

Den praktiska delen av snöskoterutbildningen erbjuder vi dig att göra i Malung, Vansbro, Mora, Noppikoski i Orsa eller Glissjöberg i Sveg. Välj den ort som passar dig bäst.

Körningen består av:

  • Säkerhetskontroll av snöskotern
  • Manöverbana
  • Bromsövning/bromsteknik
  • Olika körställningar
  • Körning på skoterled (i grupp)

Vi går också igenom regler kring snöskoterkörning, risker, säkerhet och utrustning. Vi går även igenom hur fordonet fungerar (till exempel byte av variatorrem).

Det krävs ingen uppkörning, så när hela utbildningen är genomförd så skriver du ett prov och när det är godkänt så rapporterar vi detta till Transportstyrelsen, som utfärdar ditt förarbevis. Sedan är det bara att köra och glädjas över att ha ett förarbevis för snöskoter!

Ta förarbevis för snöskoter i Dalarna, på väg till
Sälen • Idre • Fjätervålen • Lofsdalen • Vemdalen

Vänta inte för länge med din anmälan! Besök sidan Utbildningar för att välja distanskurs eller boka ett datum för någon av våra utbildningar förarbevis för snöskoter Vansbro, förarbevis för snöskoter Malung, förarbevis för snöskoter Mora eller förarbevis för snöskoter Sveg.